Ekonomi

Irak, iklim krizinden etkilenenler arasında ilk 5’te yer aldı

Irak’ın küresel ısınma nedeniyle her yıl 100 bin dönüm toprak kaybederek çölleştiği, özellikle ülkenin güney ve orta kesimlerinin büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri Irak merkezi yönetimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (KBY) görülürken, bir takım önlemler de alınıyor.

IKBY Çevre ve Düzenleme Kurumu Başkanı Abdurrahman Sıdık, Irak’ın çevreyi olumsuz etkileyen faktörlerin nasıl kontrol altına alınacağını içeren bir eylem planı olduğunu belirtti.

Sıddık, “Türkiye, Irak’ta suyla ilgili araştırma üssü kuracak ve bu konuda eğitim verecek. Türkiye, Irak’ta yeni bir sistem kurulsun, yoksa eski tekniklerle su tüketimine devam edilmesinin bir faydası olmayacağını söylüyor” dedi.

80’lerden beri devam ediyor

Ziraat Yüksek Mühendisi Metin Said Bervari de iklim değişikliğinin etkilerinin ülkede yeni bir durum olmadığına işaret ederek, bunun 80’li yıllarda Irak’ta başlayan bir sorun olduğunu söyledi.

Bervari, ülkedeki su kaynaklarının siyasi veya ekonomik nedenlerle gerektiği gibi işlenmediği değerlendirmesinde bulundu.

Irak’ta iklim sorununun her geçen gün daha görünür hale geldiğini vurgulayan Bervari, şunları kaydetti:

“Irak, iklim sorunundan en çok etkilenen ilk 5 ülkenin ortasında yer alıyor. Görünen o ki Irak bu ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Çünkü Irak her yıl 100 bin dönüm toprak kaybediyor ve çölleşiyor. Özellikle Irak’ın güney ve orta kesimleri ağır hasar gördü.

Son 20 yılda yüzde 4 terk edildi

Irak son 20 yılda yüzde 4 oranında terk edildi. Öte yandan durum bu şekilde devam ederse Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin içinden geçen Dicle Nehri yakın gelecekte yüzde 25 oranında azalacak. Fırat Nehri’nde ise birebir formda yüzde 20 azalma olacak.”

Küresel ısınmayla mücadele için KBY’de halihazırda inşa edilmiş göletler ve barajlar da var.

KBY Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Begerd Talabani, faal durumda olan 45 civarında gölet ve barajlarda 243 milyon metreküp su olduğunu bildirdi.

Talabani, “Su depolamak için yaptığımız göletlere ek olarak başka göletler de yapmayı planlıyoruz. Bu göletlerle köylüleri ve çiftçileri desteklemek için bir fon kurulmasına karar verildi. İklim değişikliği nedeniyle birçok çeşme ve kaynak suyu kuruyor. kadar, kırsal alanlarda tarım için önemli bir tehdit oluşturuyor.” sözlerini bitirdi.

sarayduzu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu